"Det føles særligt inspirerende, når man må komme med sine egne løsninger for at få projektet til at fungere"

Charlotte Canard, Project Manager (VIE)
Menneskene bag
|
25 februar 2019

VIE (Volontariat International en Entreprises) er et internationalt praktikprogram for europæiske statsborgere, der for nylig har bestået deres kandidateksamen. Læs mere om programmet her.

Charlotte Canard kommer fra Frankrig og har efter at have rejst rundt i Finland og Myanmar besluttet at bosætte sig permanent i Belgien. Et ledigt VIE-job hos Air Liquide var en vigtig faktor i forbindelse med beslutningen.

"Jeg tror, at de fleste tænker, at alle vigtige opgaver i en stor industrivirksomhed som Air Liquide håndteres af mennesker med videnskabelig eller teknisk baggrund, men sådan er det ikke. Min egen stilling som Project Manager på Project Management Office er et godt eksempel på dette. Jeg studerede samfundsvidenskab og litteratur i Strasbourg og fulgte derefter et kursus i ledelse på ESSEC International Business School i Paris. Det er ikke naturvidenskabelige fag, men jeg føler mig alligevel meget hjemme her hos Air Liquide."

"Før jeg startede hos Air Liquide, arbejdede jeg i to år hos et konsulentfirma i Paris, der beskæftiger sig med urbaniseringsprojekter. Derefter arbejdede jeg for en ikke-statslig organisation i Myanmar. Men da jeg havde boet i Helsinki i et par år og kunne lide den typiske livsstil i Nordeuropa, besluttede jeg til sidst at flytte tilbage. Da jeg fandt VIE-opslaget hos Air Liquide i Belgien, gav det indlysende mening at ansøge."

Forbedret effektivitet med digital teknologi

Et af hovedmålene for Project Management Office, hvor Charlotte arbejder, er at optimere effektiviteten i virksomheden. Det sker i vid udstrækning ved hjælp af digitale værktøjer. For eksempel var Charlotte ansvarlig for implementering af en Android-app, der hjælper ingeniører med at udføre vedligeholdelse hos kunderne. Appen giver direkte adgang til planlægningen og hjælper ingeniørerne med at oprette handlingsrapporter, der sendes direkte til kunderne.

Et andet interessant projekt, som Charlotte arbejder med, er en digital salgsapp, hvor digitale kontrakter kan udarbejdes og underskrives. "Jeg har brug for at forstå alle de komplekse detaljer i de behov eller problemer, der præsenteres for mig. Først da kan jeg omsætte dem til egnede løsninger. Denne proces består normalt af fem forskellige trin."

 

 

Forandringsledelse: udfordringerne

"I første fase kortlægger jeg problemet. Så forsøger jeg at definere problemet og finde en løsning. Når vi har fundet og valideret en løsning – efter omfattende konsultationer med alle berørte parter – hjælper jeg med at implementere løsningen og støtter de involverede teams med passende uddannelse. Til slut er jeg ansvarlig for det, jeg kalder efter-support. Det betyder, at jeg sørger for, at eventuelle problemer, der opstår efter implementeringen, herunder fejl, afhjælpes hurtigt, og at overdragelsen fra projektkontoret til feltoperationerne sker korrekt."

"Jeg holder også styr på planlægning og budgettet. Men den sværeste del af mit job er dog "change management" eller forandringsledelse. Det skyldes, at digitale løsninger ofte kræver, at brugerne ændrer deres holdninger, især når de er vant til at udføre visse opgaver på en bestemt måde. Udfordringerne i forbindelse med forandringsledelse er endda lidt større, fordi jeg er ret ung, især i betragtning af hvor meget ansvar jeg har, og fordi jeg kun har arbejdet i virksomheden i et år..."

En almindelig arbejdsdag

En stor del af Charlottes arbejdsdag består i at organisere og lede møder: diskutere nye forespørgsler, møde potentielle leverandører, foreslå mulige løsninger, holde kurser og workshops og så videre. Hun har ikke kun meget kontakt med de forskellige afdelinger i Beneluxlandene, men også med andre europæiske datterselskaber. Hun bruger også meget tid på at udforske og undersøge mulige løsninger for at være proaktiv i et miljø i stadig forandring.

Mere selvtillid

"Der er ingen tvivl om, at jeg har lært meget, siden jeg begyndte at arbejde her som VIE. Air Liquide er en virksomhed, der konstant udvikler nye produkter, applikationer og processer. Derfor er jeg nødt til at holde mig ajour med innovationer og deres potentielle anvendelser og uddybe min viden, især på den tekniske side. Men jeg har også lært meget rent socialt. Jeg har fået mere selvtillid og kan forsvare mine meninger på en bedre måde. Tidligere følte jeg mig ikke altid selvsikker i forhold til ledelsen, men nu ved jeg, at det handler om at være modig."

"En af styrkerne i VIE-programmet er, at det giver ansvar til unge kandidater, uden at de behøver at have tidligere erfaring inden for det pågældende område. Det har jeg haft glæde af, og jeg er taknemmelig for den mulighed, jeg har fået."

Fra VIE til et fast job?

"Det er godt at arbejde hos Air Liquide af flere grunde. For mig er det en fordel, at virksomheden tiltrækker mennesker med forskellig studiemæssig baggrund og erhvervserfaring. Virksomheden tør også overdrage vigtige opgaver til yngre medarbejdere. En anden fordel er, at man må have sin egen mening og selv bestemme, hvordan et projekt skal håndteres. Der opfordres til kreativitet og initiativ. Derudover fungerer samarbejdet med mine kolleger virkelig godt – vi er seks personer i mit team. Vi hjælper hele tiden hinanden med kreative forslag til, hvordan vi kan løse de problemer, vi arbejder med. Nogle gange er der én, der foreslår en anden måde at gøre noget på, som jeg ikke selv havde tænkt på, og det hjælper mig til ikke at køre fast."

"Jeg håber at kunne fortsætte min karriere hos Air Liquide efter min VIE-kontrakt. Både fordi jeg kan lide at arbejde her, og fordi Air Liquide er en virksomhed med et behageligt arbejdsmiljø, der er præget af respekt, og det er en dynamik, jeg sætter pris på. Det er en virksomhed, der hele tiden kommer med nye idéer og innovationer. Der vil altid være mange udfordringer, jeg ønsker at løse."

Klar til at blive VIE hos Air Liquide?

Spørgsmål? Kontakt os, gerne på engelsk, så hjælper vi dig.

Læs mere om Air Liquide

Air Liquide er en fantastisk arbejdsplads, hvor du kan udvikle dit potentiale. Læs mere om dine muligheder for en karriere hos os på vores hjemmeside.

Del