Globale udfordringer og grænseløse muligheder

Mød Elodie Déjean, Offer Deployer Food & Pharma og Technical Leader.
Menneskene bag
|
22 juni 2021

Elodie Déjean er en dedikeret og passioneret ingeniør, som i sit daglige arbejde bidrager til udviklingen inden for fødevare- og lægemiddelindustrien. Hun kommer oprindelig fra Frankrig, men flyttede til Lund for at afslutte sine studier på Lunds Tekniska Högskola. Meningen var, at hun skulle blive i fem måneder. Nu, ti år senere bor hun stadig i Sverige.

Inden hun kom til til Air Liquide, arbejdede hun med design af biologiske vandbehandlinger til kommunale og industrielle rensningsanlæg i Europa og Afrika; formålet var effektiv tackling af vandforurening og at mindske konsekvenser for vandmiljøet som f. eks. eutrofiering eller fiskedød. “Det var en sjov tid! Jeg lærte en hel del, som jeg har gavn af selv i dag, og jeg udviklede en sand lidenskab  i … spildevand”, siger Elodie med et grin. ”I dag har jeg større fokus på helheden inden for fødevare- og lægemiddelindustrien, som også har brug for vandbehandling! Jeg skal love for, der ikke er to dage, der ligner hinanden.”

Air Liquide er et fransk selskab, der er velanset hjemme i Frankrig, og derfor kendte Elodie allerede til firmaet, da hun begyndte her for ca. tre år siden. Hun arbejdede lige fra begyndelsen i et team, som hedder ALTEC (Air Liquide Technical Expert Center) for Norden, Benelux, Storbritannien, Kasakhstan og Rusland. Hun opdagede hurtigt, at hendes egne værdier allerede var dybt rodfæstet hos Air Liquide; fælles menneskesyn, troen på forandring og forbedring med hjælp af teknologien samt  bestræbelser for at sikre en mere bæredygtig industri.

Et rigtig spændende område inden for fødevarer er kryoteknik, som først og fremmest handler om at nedfryse produkter på forskellig måde, så kvaliteten bevares, og levetiden forlænges. Det kan f. eks. gøres med tøris eller kølegasser såsom flydende nitrogen, der kan komme helt ned på -197°C. Elodie har været meget  involveret i udviklingen af et testcenter, som netop arbejder med kryoteknik, hvor Air Liquide kan teste og udvikle optimale løsninger tilpasset kundernes behov og ønsker. Behandling af fødevarer med kryoteknik er et område, der får mere og mere opmærksomhed i den aktuelle diskussion om bæredygtighed.

”Det lyder måske lidt prætentiøst, når jeg siger, vi er omgivet af gas overalt, foruden den luft vi indånder. Hos Air Liquide fremstiller vi alt, fra boblerne i den øl, vi drikker, til brændstof til rumfærger. Se dig omkring; vælg en ting, lige meget hvad… Der er en stor chance for, at det du vælger på én eller anden måde har været i kontakt med gas: maden du spiser, tøjet du har på, bilen du kører i, og mobilen du surfer med. Der er gas overalt. Du kan bare ikke se den”. Elodie bruger store armbevægelser. Som for at vise gassens enorme usynlige omfang.

Man kan ikke lade være med at undre sig over, at nogen skulle havne lige her med sådan en nysgerrighed og lidenskab til sådan noget som gas. Måske begyndte det med noget helt andet. Måske handler det mere om at kunne se det små i det store og det store i det små.

“Som barn var min højeste drøm at blive arkæolog, og jeg havde absolut ingen planer om at blive ingeniør. Jeg var fascineret af Pompei, Herculanum og drømte om at finde og udgrave en svunden civilisation. Det blev så ikke til noget, og på trods heraf arbejder jeg dagligt med de samme iltatomer, som dinosaurerne og aztekerne åndede ind og ud for længe, længe siden. Så lidt arkæolog er jeg måske alligevel blevet. Selv om det godt nok er med tankerne og fokus rettet mod fremtiden, mod et mere bæredygtigt og inkluderende sammenhold, graver jeg løsninger frem til den civilisation, som lever på jorden her og nu.”

For nylig blev Elodie Offer Deployer for Norden, hvilket helt enkelt betyder, at hun skal finde frem til hvilke fødevare- og lægemiddelteknologier der har det bedste potentiale på det nordiske marked og derefter lancere dem. Hun undersøger også nye markeder, forsøger at identificere de trends og større nye udviklinger, der finder sted, samt hvad Air Liquide kan gøre for at støtte udviklingen. Noget som Elodie ser nærmere på lige for tiden er for eksempel fiskebrug, alternative proteiner og gasidentifikation af lægemiddelgasser.

Elodie er også TCL (Technical Community Leader) hos Air Liquide, hvilket betyder, at hun skal være til støtte for andre i selskabet, hvad angår fødevareteknik, f. eks. kryotekniske processer eller atmosfære i emballager. Hun har fået denne ærefulde mission for det arbejde hun har gjort for udviklingen inden for området i den tid, hun har være hos Air Liquide.

”Trods det at jeg  faktisk kun har arbejdet i kortere tid hos Air Liquide, føler jeg virkelig, at firmaet har en dyb forståelse af at, hvis de lader personalet vokse, så vokser firmaet med”, siger Elodie. ”Og når firmaet vokser og har vilje til at satse stort på det som virkelig betyder noget, så vokser vi som individer også”, tilføjer hun med en stolt latter.

Helt sikkert er det, at Elodie med sin kreativitet, ekspertise og store opdagelseslyst på én eller anden måde vil komme til at gøre en forskel for vores lokale og globale udfordringer.

Læs mere om karriere på Air Liquide!

Air Liquides karrieresider

Del