Bedre fødevarekvalitet med optimal temperaturregulering

Air Liquide tilbyder kundetilpasset rådgivning, der ikke kræver særlige forudsætninger.
Fødevarer & Lægemidler
|
2 oktober 2019

Den seneste udvikling gør det muligt at opnå perfekt temperaturregulering under produktion og transport af fødevarer som kød, fisk, fjerkræ, grøntsager, ost og pasta. Det giver nogle betydelige fordele.

Begrænse bakterietilvæksten

“Det er et velkendt faktum, at temperaturregulering er vigtig inden for produktion og transport af fødevarer”, forklarer Andy Augustus, Food & Pharma Market Manager, Air Liquide. “Det handler om at begrænse bakterietilvæksten, der ellers nedbryder produktet for tidligt og resulterer i kortere holdbarhed. For høje eller for lave temperaturer kan også medføre, at det bliver sværere at forarbejde fødevarerne i de efterfølgende produktionsfaser. F.eks kan en hamburgerbøf kun opnå sin karakteristiske form, hvis kødets temperatur holder sig inden for visse grænser.“

"Temperaturregulering er ikke lige vigtig for alle typer fødevarer, men i almindelighed har det vist sig, at præcis temperaturregulering resulterer i overlegen proceskontrol og dermed bedre fødevarekvalitet."

Varmekilder

”Uønskede varmekilder skal håndteres på flere punkter i fødevarekæden. I nogle tilfælde begynder det med de grundlæggende ingredienser. I de seneste år har f.eks høje udendørstemperaturer i sommermånederne ofte gjort det nødvendigt først at nedkøle melet, som normalt opbevares i siloer inden den videre forarbejdning til dejprodukter. Det skyldes, at hæveprocessen ellers vil starte for tidligt.”

”Den friktion der skabes ved blanding og æltning resulterer ofte i en uønsket stigning i dejens temperatur. Skal dejen herefter videre til en anden maskine som former den kan der opstå udfordringer, hvis dejen er varmet for meget op, da dette har en negativ indvirkning på viskositeten, så det bliver svært at skabe og bevare den ønskede form. Temperaturen kan også stige (nogle gange alt for meget) under transporten, hvilket kan påvirke holdbarheden. Et eksempel på dette er, at det kan være nødvendigt at nedkøle kompost til svampedyrkning med tøris om sommeren for at forhindre, at den varmes for hurtigt op under transporten.”

Overlegen præcision

"Flydende nitrogen ved -196 °C og kuldioxid ved -78 °C har potentiale til at holde temperaturer i kølekæden under præcis kontrol, men for at udnytte dette potentiale maksimalt, skal køleprocessen i mange tilfælde optimeres. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at foretage modifikationer af kølesystemet på miksere, blandere, skæremaskiner eller andet udstyr.”

Fortsat førende inden for køleteknik

”Air Liquide har et stort antal højt kvalificerede køle- og fryseeksperter – mere end 50 medarbejdere inden for koncernen – og har derfor stor viden om køling og frysning inden for alle de forskellige fødevareområder.”

”Vores kølegasser som nitrogen og kuldioxid i form af væske, gas, sne eller tøris er i overensstemmelse med EU-forordning 852/2004. Vi opfylder E-specifikationerne, og i produktions- og leveringskæden følger vi HACCP-principperne. Målet er at være ISO FSSC22000-certificeret i 2020. Air Liquide udvikler også udstyr af høj kvalitet til injicering af kryogen gas. Dette udstyr kan anvendes i nyt produktionsudstyr såsom miksere, skæremaskiner og blandnings- og æltemaskiner, men også til at opgradere eksisterende installationer.”

Kryogen gas i fremstillingsprocessen

Kryogen gas kan tilsættes automatisk i f.eks miksere, slicere og blandings- og æltemaskiner. Dette kan også gøres manuelt, hvor tøris er det foretrukne alternativ. En anden mulighed, hvis maskinen tillader det, er f.eks at indsprøjte nitrogen nedefra. Det mindsker procestiden, men det kræver en tilpasning af injiceringen. Injektorerne fremstilles af Air Liquide og anvendes bl.a. af GEA.

Læs mere om Air Liquides løsninger til fødevarer her.

Bestil en uforpligtende analyse

”Air Liquides erfarne køle- og fryseeksperter tilbyder helt uforpligtende at besøge fødevareproducenter og analysere, i hvilken udstrækning produktionsprocessen kan optimeres. Der udarbejdes herefter en rapport om den eksisterende situation samt mulighederne for optimering.” Kontakt Mats Nilsson, Business developer og Field Sales, Food & Pharma, for at booke tid til en forudsætningsløs analyse af dine kølebehov.

Køb din gas her!

Køb gas her.

Del