Arbejd sikkert med kryogene gasser

Fra gasdetektorer til beskyttelsestøj
Forskning & Analyse
|
30 maj 2022

Kryogene gasser anvendes i vid udstrækning i laboratorier, i medicinalindustrien, i industrien og endda i restauranter. Brugen af kryogene gasser giver en række unikke fordele, men der er også risici forbundet med anvendelsen.

Download vores hvidbog om sikkert arbejde med gasser i laboratoriet.

Download gratis hvidbog

Forkert brug af kryogene gasser kan føre til risiko for kvælning og tredjegradsforbrændinger. Stefan Suys, produktchef for udstyr og installationer i Air Liquides klynge i Nordvesteuropa, forklarer: "Flydende kvælstof - som er den mest anvendte kryogene gas - er lugt- og smagsneutral, og når den fordamper, kan den ubemærket fylde et rum og fortrænge ilten i rummet."

"Det er vigtigt at huske, at volumenet af flydende kvælstof øges 680 gange, når det fordamper. Det betyder, at der kan opstå en farlig atmosfære, selv når der frigives relativt små mængder kvælstof. Personlige eller faste ilt alarmer er derfor et absolut must, når der arbejdes med kryogene gasser i lukkede rum.”

Kryogene beholdere

Kryogene gasser leveres i specielt konstruerede beholdere eller i store eksterne lagertanke. Hvis gassen leveres i eksterne lagertanke, skal brugeren selv fylde sine beholdere fra tanken. Air Liquide har et stort udvalg af beholdere til kryogene gasser. Vi har både hermetisk lukkede beholdere med trykforstærkningssystemer og traditionelle beholdere med forseglingslåg. Begge varianter fås i forskellige størrelser, med eller uden hjul.

"En hermetisk lukket beholder med et trykforstærkningssystem er særlig nyttig, fordi du ikke behøver at hælde den kryogene væske," siger Stefan Suys. "Men det er vigtigt at sikre, at trykket i beholderen ikke bliver for højt. Hvis trykket stiger for meget, åbner overtryksventilen automatisk og forhindrer, at beholderen eksploderer. Men når det sker, slipper der kvælstof i form af gas ud i rummet.”

”Hvis brugeren så glemmer at lukke trykreguleringsventilen, vil overtryksventilen fortsat være åben, hvilket betyder, at mængden af kvælstof i rummet vil fortsætte med at stige. Personer, der kommer ind i rummet, risikerer at blive kvalt, især hvis der ikke er nogen gasdetektor. Det er også obligatorisk at opsætte advarselsskilte i lokaler, hvor der håndteres kryogene gasser. Endelig anbefaler vi på det kraftigste, at lokalerne er udstyret med et veltilpasset ventilationssystem, gerne suppleret med tvungen ventilation, der er forbundet med ilt alarmen og starter, når iltniveauet bliver kritisk".

Forebyggelse af forbrændinger

Traditionelle beholdere uden trykforstærkningssystemer skal derfor håndteres manuelt. Hver gang låget fjernes, frigøres en lille mængde kvælstof i gasform, hvilket under normale forhold ikke bør være et problem. Under alle omstændigheder er det nødvendigt at anvende en gasdetektor også til disse beholdere for at kunne garantere sikkerheden. Men det er ikke alt. "Hvis du hælder flydende kvælstof fra en flaske, kan det sprøjte på huden, hvilket kan forårsage alvorlige forbrændinger, oven i købet tredjegradsforbrændinger," tilføjer Stefan Suys. "Desuden føler man ikke nogen smerte ved kontakt med flydende kvælstof, hvilket betyder, at nervesystemet ikke sender noget advarselssignal.”

"Derfor er det meget vigtigt, at brugerne benytter det rigtige beskyttelsesudstyr. Beskyttelseshandsker og beskyttelsesbriller er et minimumskrav. Vi anbefaler også, at du bærer et visir, tætsluttende støvler med bukserne udenpå og langærmet tøj.

Download vores hvidbog om sikkert arbejde med gasser i laboratoriet.

Download gratis hvidbog

Del