Rene gasser til laboratoriebrug

01/06/2022

Lab gases

Det er ingen nyhed, at gassens renhed har stor betydning for pålideligheden af måleresultaterne i laboratorier. Men det er mindre kendt, at kvaliteten af det øvrige udstyr også er meget vigtig.

Air Liquide leverer gasser med høj renhed (produktnavn Alphagaz), der er specielt udviklet til laboratoriemiljøet. Men der findes også et stort udvalg af specialudviklet udstyr til laboratoriebrug. Og det er nødvendigt, fordi gassens renhed skal sikres helt frem til det punkt, hvor den skal anvendes. Man kan sige, at der ikke er megen grund til at bruge gasser med høj renhed, hvis de bliver forurenet af udstyr, der ikke er tilpasset opgaven.

Sikkerhed og kvalitet går hånd i hånd

"Det handler om at sikre, at forholdene ved måling i laboratoriet er så gode og ensartede som muligt," forklarer Stefan Suys, Air Liquides produktchef for udstyr og installationer i Nordvesteuropa. "Men det er naturligvis også vigtigt at arbejde under sikre forhold. Ved at bruge udstyr, der er specielt designet til laboratoriebrug, kan man sikre kvaliteten og forbedre sikkerheden.”

"Der opstår ofte urenheder, når der anvendes industrielt udstyr (f.eks. svejseregulatorer) i stedet for udstyr beregnet til laboratoriet," fortsætter Stefan Suys. "Forskellene mellem udstyr til industriel brug og udstyr til anvendelse i miljø med høj renhed er større, end man skulle tro. Regulatorer til laboratoriebrug har f.eks. en bedre lækagebeskyttelse på grund af deres særlige design og høje kravspecifikationer. Disse regulatorer har også et lavt indre dødvolumen og er bygget op omkring bælgteknologi. Trykreduktionsventiler til industriel brug har ikke disse egenskaber. Det betyder, at det dyrere laboratorieudstyr hurtigt tjener sig ind, da det sikrer pålidelige testresultater.”

"En anden faktor, der fører til urenheder, er brugen af forkerte sammenkoblinger eller slanger. Faktisk kan enhver forbindelse eller samling, som gassen passerer igennem, være en potentiel kilde til lækage eller forurening. Derfor anbefaler vi, at man vælger specielt tilpassede sammenkoblinger med klemringe, når man tilslutter rør af kobber eller rustfrit stål. Hvis der skal anvendes en fleksibel slange, er det også tilrådeligt at kontrollere kompatibilitet og kvalitetskrav for den anvendte gas”.

Der findes praktiske oplysninger om materialevalg i Air Liquides webbaserede Gasleksikon.

Tips til skylning

En anden kritisk faktor til sikring af gaskvaliteten er brugen af de rette procedurer for skylning. Hver gang gasflaskerne udskiftes, eller en højtryksslange eller flaske frakobles, kommer den omgivende luft ind i højtryksslangen. For at undgå dette skal du skylle slangen, før du åbner ventilen til gasforsyningssystemet. Afhængigt af anvendelsen, kvalitetskravene og den benyttede gas er der behov for flere eller færre skyllecyklusser.

Gasflasker, der er forbundet med en højtryksregulator, er ikke udstyret med et skyllesystem som standard, hvilket gør det vanskeligt at skylle kredsløbet korrekt. Dette kan løses ved at installere det nødvendige udstyr nedstrøms, men en endnu bedre løsning er at installere en manuel eller halvautomatisk tømningscentral, der altid er udstyret med en skyllefunktion. Det er også mere sikkert, fordi gastrykket kan reduceres, før gassen kommer ind i gasledningssystemet.

Kontakt os