Hygiejniske retningslinjer for udstyr i fødevareindustrien

European Hygienic Engineering and Design Group giver svar på spørgsmålene.
Fødevarer & Lægemidler
|
17 oktober 2018

Man må ikke undervurdere vigtigheden af en professionel indstilling til spørgsmål vedrørende hygiejnen inden for fødevareindustrien. Selv relativt små fejl kan få vidtrækkende og alvorlige konsekvenser.

Med tanke på helbredsrisiciene for den almene befolkning er det fuldt ud rimeligt, at EU har strenge regler, når det gælder hygiejnen inden for fødevareindustrien. Menneskers sundhed skal selvfølgelig prioriteres. Desuden kan problemer med hygiejnen få negative konsekvenser for de virksomheder, der er involveret. Det kan blive rigtig dyrt at tilbagekalde en vare. Hvis virksomhedens omdømme bliver skadet, bliver det ofte endnu dyrere.

Hvad siger loven?

Lovgivningen i EU foreskriver, at udstyr, der kommer i kontakt med fødevarer, skal være lette at rengøre. Derimod er det op til producenten at beslutte, hvordan dette skal imødekommes på et mere detaljeret plan. Ganske vist findes der ISO-standarder, men der foreligger ikke tilstrækkeligt detaljerede forskrifter.

Hvad kan EHEDG tilføre?

EHEDG – European Hygienic Engineering and Design Group – er en ikke-statslig organisation, der kan ses som en forlængelse af den lokale lovgivning og ISO-standarderne. Organisationen udvikler retningslinjer for hygiejnisk design, der er baseret på klare og konkrete eksempler, som dermed kan anvendes i praksis.

Virksomheder, der markedsfører udstyr, som følger EHEDG-retningslinjerne, kan certificeres efter forespørgsel. Organisationen – som er godkendt af fødevareindustrien – har 1.400 medlemmer verden over, der alle arbejder på frivillig basis.

Forbedret hygiejne takket være maskiner, der er lette at vedligeholde

“Maskiner, der anvendes inden for fødevareindustrien, skal først og fremmest have et gennemtænkt design,” fastslår Hein Timmerman, Global Sector Specialist ved den internationale fødevarevirksomhed Diversey og bestyrelsesmedlem i EHEDG. “Fx bør der være så få dele som muligt på udstyret, der danner horisontale flader, da kontaminerede substanser lettere kan fæstne sig der. Det er meget vigtigt, at maskinerne er lette at rengøre. Det er også vigtigt, at de står stabilt på høje ben, ellers er det ikke muligt at rengøre undersiden ordentligt. Maskiner, der holdes rene, bidrager desuden til at eliminere allergifremkaldende stoffer.”

Miljøfaktorer

“Ud over maskinen i sig selv er miljøfaktorerne vigtige. Et hygiejnisk afløb skal installeres i nærheden af udstyret, så det er let at fjerne rester af fødevarer, vand og rengøringsmiddel. Miljøet omkring udstyret skal også holdes rent. Når alt kommer til alt, giver det ikke mening at rengøre gulvet omkring selve udstyret, hvis de medarbejdere, der skal arbejde ved udstyret, først skal passere tilstødende områder, hvor gulvene er beskidte eller kontaminerede.”

“Det er også vigtigt, at de personer, der udfører vedligeholdelsesarbejdet på udstyret, får den rette information og support, så de er helt klar på, hvad reglerne er, og hvad der skal gøres.”

Det ligger i detaljerne

“Når det gælder fødevaresikkerhed, må vi aldrig overse nogen detaljer, nogensinde. Gummipresenninger skal fx være fremstillet af sporbare og godkendte materialer til fødevarer, og tråde må kun anvendes, hvis de er fuldstændigt beskyttede. Ellers er der risiko for, at kontamineret materiale fæstner sig og i sidste ende havner i fødevarerne,” fortsætter Hein Timmerman.

“Serviceteknikerne skal anvende rent værktøj. Alle smøremidler, der anvendes, skal være godkendte til fødevareindustrien, og hver del af udstyret skal kunne spores, selvom en del udskiftes. Dette indebærer, at hvis der opstår et problem, så skal det være muligt at afgøre, hvem der bærer ansvaret.”

Det er vigtigt huske på, at udstyr, der er let at rengøre og vedligeholde, ikke behøver at være dyrere end udstyr, der ikke er. Ofte har udstyr, der er let at rengøre, desuden færre fastgørelsespunkter, og det er også mere slidstærkt, hvorfor en grundig rengøring kræver færre kemikalier og mindre vand.

Læs mere på EHEDG's hjemmeside.

Kontakt vores ekspert!

  • Mats Nilsson, Business developer, Fødevarer & Lægemidler

 

 

Del