Det skal du være opmærksom på, når du køber LBM-maskiner

3D-print i praksis
Fremstilling & Proces
|
16 oktober 2018

Der er et par ting, som du skal tænke på, hvis du overvejer at købe en LBM-maskine (Laser Beam Melting). Beslutningen kan blive kompliceret, fordi valget af en bestemt maskine ofte medfører valg af specifikt ekstraudstyr.

Tjek først og fremmest, om maskinen kan forarbejde det pulver, du skal anvende. Større maskiner kan oftest ikke håndtere visse typer af pulvermateriale som fx martensitisk stål (1,2709).

Pulversystem: automatiseret eller manuelt?

Undersøg, hvilken metode der anvendes til at transportere pulveret i maskinen. Til serieproduktion anvendes oftest fuldautomatiserede systemer. I et sådant automatiseret system passerer overskudspulveret igennem rør til en filterstation, hvor det bliver renset. Pulveret transporteres derefter tilbage til LBM-maskinen, hvor det bliver genanvendt.

Det mest almindelige pulversystem anvender beholdere. Dette kræver normalt manuel håndtering. Selvom denne del af processen kan automatiseres, sker det sjældent i praksis på grund af de høje omkostninger og risikoen for, at forskellige pulverrester kommer i kontakt med hinanden.

Benchmarking

Det kan også være en god idé at foretage en benchmarking. Det er bedst at anvende en sammenligningsform, der omhandler det, du ønsker at producere. Sammenligningen bør indeholde kvalitative parametre som finish, porøsitet og struktur, men også økonomiske aspekter som udskrivningshastighed og maskinens pris. At købe en LBM-maskine er ikke nogen enkel beslutning, og derfor er det ofte også en god idé at rådføre sig med en ekspert.

Vær også opmærksom på:

  • Giv dine medarbejdere en grundig uddannelse.
  • Begræns antal materialer pr. maskine.
  • Vælg en optimal procesgas med optimal leveringssikkerhed.
  • Tag højde for for- og efterbehandling.
  • Prioriter sikkerheden, især hvis du bruger metalpulver.

Prisen

Prisen er altid en vigtig faktor, og der findes maskiner i mange prislejer på markedet. Den samlede pris for maskinen bør stå i forhold til, hvad maskinen skal bruges til. Desuden er der behov for ekstraudstyr til for- og efterbehandling. Man skal også huske at tage omkostninger til forbrugsstoffer med i beregningerne. Både udstyr og materialer – dvs. 3D-CAD-software, metalpulver og varmebehandlingsovne – kan købes hos de fleste maskinproducenter.

Køb din gas her!

Kundeportalen myGAS

 

Del